ЗабележителностиЗабележителности в страната

Резерватът Тисовица

Ако смятате да прекарате лятната си почивка по южното Черноморие определено не сте сгрешили. Все повече туристи се ориентират към летни курорти, които са малко по – различни от големите и комерсиални като Слънчев бряг и предпочитат места, където няма да е пренаселено и да има тълпи от хора.

Селцето Лозенец през последните години повиши много популярността си и става все по – предпочитана дестинация за лятото. Хората тук идват отново и отново и винаги се връщат, защото са останали изключително доволни от атмосферата, която цари в Лозенец и добрите места за нощувки, които това място предлага. Само ще споменем, че ви препоръчваме едно отлично място за настаняване, което може да разгледате тук. И продължаваме с една идея за ден, прекаран сред природата по време на престоя ви в Лозенец.

Резервата Тисовица се намира на около 14 километра от курортното селце Лозенец и е сред най – красивите и живописни земи в района на намиращата се там планина – Странджа. Много близо е село Българи, при посещение на което може да станете свидетели на изпълнението на автентичния обичай Нестинарство, който се провежда по време на дена на честване на светците Свети Константин и Елена.

През резервата преминава река, носеща същото име като резервата, която създава благоприятни условия за развитие на растителния и животински свят в него. Земите тук са под защита още от далечната 1990 година, като при посещение трябва да имате предвид, че се преминава само по определени места и то в компанията на придружител – инспектор.

Както в повечето резервати, така и тук може да видите уникални представители на флората и фауната, които са защитени. Освен това тук има няколко ключови исторически местности като Мързевско кале, Писан камък и Калдаръмът, при посещение на които се виждат останки, разрити и изследвани от учени с установен произход още от траките.

Покажи още
Back to top button
error: Content is protected !!