ЗабележителностиЗабележителности в страната

Храм-костница Света Неделя – символ на непреклонния български дух

Цигов Чарк е прекрасен курорт, където може да се насладите на една пълноценна почивка. Близостта с язовир Батак го прави предпочитано място за отдих през лятото от страстни рибари и любители на водните спортове. През зимата, почитателите на снежните приключения могат да се възползват от близката ски-писта. Тя е дълга 1200м и има зона за начинаещи и за напреднали.
Цигов Чарк е заобиколен от прекрасна природа и тук всеки, който обича разходките на открито.

Това което може да разгледате и се намира само на 8 км от Цигов Чарк е църквата-костница „Света Неделя“. В момента тя е недействаща и е превърната в музей.

Построена е през 1813г. , по времето когато православните храмове е трябвало да бъдат малки, скрити в земята. Според легендата, местните жители измолили пашата за разрешение да построят църква. Те го получили, но при условие, че строежът бъде завършен до 3 месеца. Пашата се надявал, че те няма да приключат за толкова малко време.
Жителите били толкова амбицирани, че завършили църквата на 75-тия ден.

Значимостта на тази църква не е в изграждането, а е свързано с събитията, които са се случили по-късно, известно като Баташкото клане. Това се случило след Априлското въстание, когато османците тръгнали по селата да отмъщават за въстанието. Жителите на Батак- предимно деца, жени и старци се затварят в храма, в търсене на защита от разбеснелите се османци. Тук са търсили подкрепа от каменните стени, високата ограда и божията милост.

Борбата продължила три дни и нощи. Било мъчение да устояват на непрестанните вражески атаки. Хвърляли им кошери с пчели и запалена слама. Доста от тях умрели от задушаване. Друго, което го моряло било недостатъчната вода. Изпили зехтина от кандилата, след това започнали да мокрят устните си с кръвта на умрелите. Времето не било благосклонно, не паднала и капка дъжд. Изкопали дупка, за да търсят подпочвени води, но напразно. След три дни, се изправили пред избора дали да се предадат на освирепелите османци или да умрат. Всички взели решението да умрат в божия храм, но да не се дадат живи на турците. Всички в храма се самоубили.
Това време се оказва трагично за Батак, когато по-голямата част от населението е жестоко избито.

След Освобождението храмът „Света Неделя“ спира да се използва за богослужение. Взето е решение тя да се съхрани като знак на почит към загиналите през Априлското въстание. Тя е обявена за държавен музей през 1955г., а по-късно и за национален паметник на културата. Батачани казват за нея, че макар и малка и невпечатляваща с украсата, случилото се тук я превръща в голяма, от където излизаш с гордо вдигната глава.

Храмът-костница „Света Неделя“ е символ на българската саможертва и желание за свобода.

Покажи още
Back to top button
error: Content is protected !!