ЗабележителностиЗабележителности в страната

Три забележителности, които може да разгледате в Копривщица

Копривщица е едно вълшебно място, което нашепва своята история и ни приканва да го посетим. Тук всеки турист се изгубва из магията на Възраждането, из прекрасните къщи и криви улички. Почивката в такава атмосфера е радост за душата и сърцето. Къщите за гости и вили в Копривщица предлагат автентичност, напълно в стила на целия облик на града. Тук ще можете да посетите различни исторически и културни забележителности. Най-известните сред тях са музеите на известни родолюбиви българи – Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, Георги Бенковски, Любен Каравелов.

През 1845г е построена къщата на Тодор Каблешков, която има типичния за Пловдив стил. През 1932г тя отваря врати като музей, а двайсет години по-късно офицялно е обявена за музей на революционера Тодор Каблешков. На първият етаж е представена жилищната обстановка от онези години, в която е живеела семейството. Има отделни женска работна стая, кухня, одая и стаята на Каблешков. Най-новата експозиция е от 2005г.. Къщата показва бита на богатите копривщенски българи. Могат да се видят учебниците, пушките и шапката като началник на железопътната станция Белово, коитоса принадлежали на Каблешков. Както и дедовършеният превод на романа Граф Монте Кристо.

Друга къща, която може да се посети е тази на Димчо Дебелянов – български поет от началото на 20век, който умира на фронта през Първата световна война. Къщата е строена през 1830г и в нея е изложена експозиция, представяща житейския и творчески път на Дебелянов. Показни са лични вещи, ръкописи, снимки, детската му люлка. В двора на къщата има статуя на неговата майка, която го чака да се върне. През август месец се провежда вечер на Дебеляновото творчество.

Къщата на Любен Каравелов се намира близо до река Тополница. Тя е принадлежала на братята Любен и Петко Каравелови. Тук може да се види печатарската машина и първите печатни произведения на поета. В стаите се наблюдава характерното обзавеждане за Възраждането, заедно с предмети принадлежали на семейството. На втория етаж са вещите на Петко Каравелов. В двора все още може да се види крушата, която е засадена през 1854г.

В Копривщица има и няколко църкви, които са издигнати в началото на 19 век. Местността е с прекрасна природа и предоставя чудесни условия за екотуризъм.

Когато посетите града ще останете очаровани от неговата красота и автентичност. Ще искате да посетите всеки музей и всяка църква, за да се докоснете до българската история.

Покажи още
Back to top button
error: Content is protected !!