Любопитно

На море в Китен

Китен е едно от кътчетата на българското Черноморие. Със своята красота привлича ежегодно много туристи. Любопитно е, че градът е четвъртият най-малък в България. Въпреки това по нищо не отстъпва на по-големите в предлагането на добри условия за отдих през летния сезон. Плажовете му са чисти, а атмосферата в града – приятна. Тази статия е за всички, решили да посетят курорта. Ще споделим с вас какво може да правите, какво е състоянието на плажовете, както и къде може да отседнете. 


Накратко за курорта

Китен е разположен в община Приморско. Намира се на близо 12 км от нея и на 50 км от Бургас. Градът е топъл и слънчев през по-голямата част от лятото. Средната дневна температура през летните месеци е 27°С. Курортът разполага с два плажа и малко пристанище. От него може да наемете кораб за разходка до Приморско, Лозенец и Ахтопол. 


Плажове в курорта

Много туристи избират да летуват в Китен именно заради плажовете. Те са чисти и добре поддържани. По-големият от двата е северният. Той носи името Китен-Алиман и включва красиви пясъчни дюни. Южният плаж се разделя условно на “Къмпинг Караагач” и “Китен юг”. 


Северният плаж е охраняем и красиво заобиколен от буйна гориста растителност. Пясъкът му е златист. Дължината на плажната ивица е близо 600 м. Плажът е подходящ, ако искате да съберете слънчев загар или да карате банан или джет например. Освен водни атракции, за комфорта на посетителите са осигурени и чадъри. Основен недостатък на плажа е, че през летния сезон трудно се намира паркомясто в близост. 


Южният плаж е добра опция за тези от вас, които искат да се впуснат в къмпинг приключение. Площите са обширни и можете да разположете спокойно своята палатка или каравана. 


Къде да отседнете?

Макар и малък град, Китен предлага разнообразни възможности за настаняване.  За да сте близо до плажа и да не се налага да губите време в търсене на паркомясто, потърсете хотел до северен плаж Китен


Какво да видите и какво да правите?

Може да посетите крепостта Урдовиза. Тя се намира в източната част на Китен. Изследователи смятат, че на мястото е имало изградено древно тракийско селище. Ако проявявате интерес към древна история, може да ви бъде интересно да я видите отблизо. 


Може също така да се отбиете до с. Лозенец – на 5 км от Китен, и да се насладите на разходка с ветроходен катамаран или яхта до Маслен нос. Ще имате възможност да се любувате на красиви заливи, скали и пещери. Имайте предвид само, че трябва да предвидите поне половин ден за тази разходка. Носът е отдалечен на около 12 морски мили.

Покажи още
Back to top button
error: Content is protected !!