ЗабележителностиЗабележителности в страната

Ботаническа градина

Красивата ботаническа градина в Балчик  е създадена през 1955г. Разположен е в пределите на  бившата резиденция на румънската кралица.  Паркът е с огромните размери от 190дка и отглежда над 3500 вида растения от различни краища на света.

Голям интерес представлява оранжерията с кактуси. Общият им брой е към 2600, а защитените видове са близо 400. Това е най-голямата  кактусова сбирка на Балканския полуостров.

Ботаническата градина е уникално красива през пролетта и лятото, когато парковете са  обсипани със сезонни цветя. Те се свързват помежду си чрез алеи, на които има информационни  табели.

През зимата може да се видят зимоустойчивите растения покрити с сняг, както и да се насладят на колекцията от кактуси.

Архитектурата на парковете се разчупва с разнообразни геометрични фигури, водопади, езерца, канали, тераси, които разкриват богатството на водната и алпийска растителност.

Има разнообразие от субтропични и тропични видове. Ботаническата градини е подходящо място за изследователска и научна дейност. Провеждат се студентски и ученически практики.

Разходката из този приказен кът ни дарява с наслада за сетивата. Потопете се в разнообразието от  растителни видове и се насладете на растения нетипични за нашите географски ширини.

Ботаническата градина е обявена за защитена територия и е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта.

Покажи още
Back to top button
error: Content is protected !!