Забележителности

Разположен на само на 35 километра от Бургас, Созопол се разполага в екологично чист район на бургаския залив върху 2 живописно изваяни от природата острова уникално съчетаващи модерния живот на съвременен Созопол, хотелите и богатата история на района.

Старият град на Созопол разкрива множество артефакти и следи от древната история на местността. Още през 610 година преди новата ера това място е било елинска колония от типа „полис” и е било населено от милетски гърци сред които местността се е наричала Аполония Понтика. Местността се е развивала като пристанищен и търговски център в продължение на много години в миналото и е поддържал редовни връзки с голтемите търговски центрове в онова време като Атина, Милет, Коринт, Понтийска, островите Родос, Лесбос и много други основни и известни центрове на търговията в древните времена. Търговското влияние в Тракия е било основано на съюз с Одринските владетели което е възникнало около 5 век преди новата ера. Като поклон пред тези исторически факти и дългата история на града в емблемата на града може се вижда котва която е била и неизменен знак сечен върху монетите правени и изолзвани в Аполония още от края на 6 век преди новата ера. Заедно с търговското значение на града и забогатяването на жителите му той се е развил и като голям център на искуството, от където идва и едно по-късно има на града, Аполония Магна, което в превод ще рече Великата Аполония. През 72 година преди новата ера града е ограбен и завладян от римляните като при това крепостната стена на града бива разрушена. Когато през 4 век градът пак влиза в период на възход става известен с името Созополис в превод значещо град на спасението. От това древно име произлиза и сегашното име на Созопол. Едва пред 812 година по времето на хан Крум Созопол бива вписан в територията на на Българската държава съществувала по онова време.

Множество църкви и старинни къщи са запазени до днес от периода 18-19 век които могат да бъдат разгледани от туристите и гостите на Созопол. Те създават ункален архитекрурен облик на града и впечатляват със старинните си автентични икони, дърворезби и изящните си иконостаси говорещи за изключителните заложби на художниците и иконописците в миналото. От особен интерес вероятно ще Ви бъде да разгледате созополските възрожденски къщи пропити с история и възрожденска атмосфера.

Коментирай